Gratis fragt ved køb over 1200 kr.

Korn i mad, ja eller nej?

Korn i mad, ja eller nej?

  • Morten Pelby

Introduktionen af kornfrie produkter i kæledyrs fødemarkedet markerede en milepæl. 

Debatten om, hvorvidt hunde var omnivore eller rovdyr, blev fokus for opmærksomheden og fungerede som et springbræt for denne type mad. 

Der blev arrangeret et korstog mod brug af korn, der langt fra havde et solidt fundament tjente til at placere visse produkter på markedet og således skabe en ny tendens. 

Forbrugeren, der var bekymret over deres kæledyrs sundhed og opmærksom på de sundhedsmæssige problemer, der var opstået på grund af brugen af dårligt designet diæter i fortiden, omfavnede denne nye "kornfri" filosofi og begyndte at kræve forarbejdede fødevarer fra en anden tilgang. Indtil det øjeblik havde misbrug af kulhydrater (fra korn), som deres kæledyr blev udsat for, ofte resulteret i problemer som fedme og diabetes. Endelig bidrog allergier, der stadig var mere til stede, til den sociale alarm og den dårlige presse for korn, skønt de var de mindst hyppige af alle allergener (stoffer der forårsager allergi). 

Det mest allergi relaterede korn var hvede sammen med flere kød, fisk, mejeriprodukter og soja. For at kaste lys over dilemmaet med korn, vil vi fremlægge en række data: 

  • Korn (ris, havre, hvede, majs, rug ...) giver for det meste kulhydrater og fiber (men også proteiner, umættede fedtstoffer, vitaminer som E og nogle af gruppe B, mineraler som calcium og jern, antioxidanter ...) 
  • Kulhydrater giver os mulighed for at få energi, der er vigtig for vores krop for at udvikle alle dens funktioner. Energi opnås også fra fedt og protein. Faktisk er fedt det næringsstof, der giver mere energi. 
  • Fiberen, der findes i korn, er vigtig for, at vores fordøjelsessystem fungerer korrekt, og for at vedligeholde og pleje tarmflora. Denne flora eller mikrobiota er en grundlæggende del af vores krop, og både vores livsstil og vores kost eller de medikamenter, vi tager, ændrer den, hvilket påvirker os og vores kæledyr. 
  • Det er velkendt, at fuldkorn favoriserer populationerne af gavnlige mikroorganismer i vores tarm og bidrager til at mindske tarmbetændelse (problemer i mikrobiota er også forbundet med gluten følsomhed, så alt peger på floraen, der griber ind i korn tolerance). 
  • For at tilberede kroquetter fra tørre fødevarer er tilstedeværelsen af stivelse (et kulhydrat) nødvendigt. Man kan ikke lave en foderpille uden. Denne stivelse findes i fødevarer med korn, men også i kornfrie produkter (i form af kartoffel, sød kartoffel, tapioca, ærter, pastinak ...) og det er en meget nyttig energikilde, der forhindrer overbelastning af opskrifterne med fedt . 
  • Hunde har flere gener forbundet med fordøjelsen af stivelse end deres stamfar, ulven. Disse gener bestemmer virkningen af amylase, et enzym produceret i bugspytkirtlen, der er ansvarlig for fordøjelsen af stivelse i tyndtarmen (hos mennesker findes amylase også i spyt, men ikke hos hunde. Dette menes at skyldes kendsgerning, at de næppe tygger deres mad). 

I dag har hunde et niveau af fysisk aktivitet og et miljø, der adskiller sig meget fra deres forfædre (vilde hunde og ulve). Dette betyder, at dine energi- og proteinbehov ikke er nøjagtig de samme. Disse behov er høje hos gravide og ammende kvinder eller arbejdshunde (såsom slædehunde), men kan ikke anvendes til vedligeholdelseshunde uden at udgøre en sundhedsrisiko (i det lange løb kan et overskud af fedt påvirke bugspytkirtlen eller leveren). 

  • Inkludering af kulhydrater i opskrifter giver energi og fiber, mens de er mættende, hvorfor man undgår overdrevent forbrug af protein og fedt (som ikke ville blive brændt de fleste gange, på grund af en mangel på ugunstige forhold som kold eller forlænget faste eller mangel på intens fysisk aktivitet) Nøglen er ikke at misbruge hydrater til skade for andre næringsstoffer. 
  • Når vi fordøjer kulhydrater, får vi glukose. Når den er absorberet, vises denne glukose i vores blod for derefter at gå til vævene, hvor den vil blive brugt som energi. Der er ingredienser, der forårsager mere "ukontrollerede" blodsukkerniveauer, og denne effekt kan være uønsket hos dyr med diabetes og metabolisk syndrom. 

Disse ingredienser anses for at have et højt glykemisk indeks (for eksempel: majs, græskar, pastinak, tapioka ... nogle af dem er hyppigt i kornfrie produkter). Andre forårsager en stigning i høj mellemlig glukose (såsom hvid ris, kartoffel, søde kartofler) og andre i lav mellemlig glukose (havre, boghvede, brun ris og rug). Endelig er der ingredienser, der anses for at have et lavt glykemisk indeks (såsom ærter, vild ris og sorghum). Dette blodsukkerrespons er også påvirket af behandlingen af ingrediensen (for eksempel typen af slibning) og af dens kogning (kogning versus bagning). 

  • Fødevarer, protein og fedtindhold i fødevaren hjælper med at kontrollere det glykæmiske indeks. 

Derfor er vigtigheden af at kombinere ingredienser korrekt for at balancere alle næringsstoffer. Derfor kan det siges, at der ikke i sig selv er en god eller dårlig ingrediens, men en passende eller utilstrækkelig ernæringsprofil (man skal tale om næringsstoffer, ikke ingredienser). 

I betragtning af alle disse lokaler i tankerne tilbyder vi fra Natura Diet en række tip om brugen af, opskrifter med og uden korn: 

1) Se efter ingredienser, hvis leverandører sikrer korrekt opbevaring (for at undgå mider forbundet med allergi og for eksempel mykotoksiner). 2) Kig efter ingredienser, der er omhyggeligt forarbejdet (husk, at formaling af korn er afgørende for dets næringsprofil, såvel som for dehydrering af kartoflen, for eksempel). 3) Sørg for fødevarer med høje fordøjelighedskulhydrater for at undgå uønskede gæringer, gasdannelse og tilfælde af malabsorption (som forårsager diarré eller tyk og ildelugtende afføring). 4) De første ingredienser i sammensætningen af opskriften skal altid være af kød og / eller fisk. 5) Hvis du leverer opskrifter med korn, skal du kigge efter den, der indeholder hele korn, og som opfylder ovenstående krav. 6) Hvis du leverer kornfri opskrifter, skal du sørge for, at din hund ikke er diabetisk eller overvægtig. Hvis det er tilfældet, skal du konsultere en ernæringsspecialist for at vurdere den bedste mulighed. Hvis det ikke er tilfældet, skal du huske de ovennævnte krav til ingredienser og fordøjelighed. 7) Hvis du mener, at din hund har en allergi eller intolerance over for noget korn, skal du overveje: 

  • Tag dit kæledyr til dyrlægen for at udelukke andre årsager til allergier (problemer med miljøallergener eller reaktioner på loppebid er hyppigere), og hvis det er en ingrediens, skal du bestemme, om det er en allergi eller en intolerance (der anvendes multi faktorielle tabeller, Det er en kompliceret proces, og konklusionerne er aldrig 100% nøjagtige). 
  • Analyser de faktorer, der kan have påvirket dit kæledyrs tarmflora og tilbyde biotilgængelige prebiotika og probiotika. 
  • Se efter naturlige fødevarer, der ikke bruger stærke konserveringsmidler eller farvelægning, ikke opbevares i siloer, når de er blevet behandlet (for at undgå mider) og kontrollere tilstedeværelsen af GMO'er (transgene) og biogene aminer (som kan forårsage allergiske symptomer). 
  • Sørg for fødevarer med høj fordøjelighed og rig på biotilgængelig omega 3

Hos Natura Diet uddyber vi vores opskrifter (med og uden korn) under hensyntagen til ingrediensens oprindelse, opbevaring, forarbejdning og madlavning. Vi opbevarer ikke det endelige produkt i siloer eller bruger konserveringsmidler, der kan overbelaste organismen. Vores korn (ris og majs, afhængigt af udvælgelsen) er blevet valgt meget omhyggeligt, GMO-fri og kogt på en sådan måde, at de præsenteres i en tilstand af præ-fordøjelse, hvilket letter deres fordøjelse og assimilering, reducerer allergier og fødevareintolerance maksimalt. Men hvis du er interesseret i kornfrie produkter, har vi både tør mad og vådfoder,der kan hjælpe dig, samt snacks lavet af kartofler og forskellige kød for at gøre tingene lettere for dig. 

Loading...