Fordøjelighed er den parameter, der måler en arts evne til at fordøje og forarbejde et næringsstof (Gutiérrez et al, 2009).
Derfor giver det os procentdelen af det næringsstof, der absorberes af vores dyr. Det bruges til enhver type ingrediens (ikke kun proteingredienser, i modsætning til den biologiske værdi, der kun refererer til proteiner). Hos Naturadiet arbejder vi med meget høje fordøjeligheds ingredienser (ca. 90-95% for f.eks. Proteinkilder), hvilket betyder, at næsten hele ingrediensen behandles.
Fordelene er meget interessante: 1.- Mad, der er lettere at fordøje. 2.- Minimal slid af de organer, der er involveret i deres stofskifte. 3.- Som en konsekvens heraf reduceres mængden af affald, der genereres, og derved reduceres akkumuleringsrisiko.
I tilfælde af proteiner kan de have en høj fordøjelighed, men en mellemliggende biologisk værdi. For eksempel har æg en lavere fordøjelighed end leveren, men større end soja (selvom æg har en højere biologisk værdi). En opskrift kan også indeholde en høj procentdel af råprotein, men en lav fordøjelighed, derfor vil meget af dette protein elimineres og vil ikke blive behandlet.
Ingredienserne, der giver kulhydrater og fedt, har også deres egne fordøjeligheder, som vil variere betydeligt afhængigt af deres oprindelse og hvordan de opnås (en rå kartoffel bruges
ikke på samme måde som en dehydreret kartoffel).
Hvis du ønsker mere information om andre parametre, der angiver en ingrediens kvalitet og ernæringsmæssige effektivitet, kan du tjekke vores artikler om biologisk værdi og biotilgængelighed.